Bukning

Bukning er en bearbejdningsmetode, der fremstiller en V-form, U-form, eller fx en sliske fordybning i metallet – mulighederne er mange. Ofte bliver vores bukning udført i tyndere metalplader, men vi bukker også stænger, rør, båndstål og andre bukkeegnede emner. Vi bukker oftest via hydrauliske eller mekaniske bukkemaskiner eller kantpres.

Vi udfører bukning af pladeemner i CNC-kantpresse med tryk på op til 230 ton. Vi håndterer bukning i længder op til 3000 mm i 10 mm tykkelse, og vi anvender moderne teknologi med vinkelsøgesystem, som sikrer høj præcision og finish. Ved større produktioner bruger vi bukke-fixtur, og 3D-grafik til komplicerede pladeudfoldninger.


Luftbukning, delvis luftbukning og/eller prægebukning

Skal metallet bukkes i kold tilstand så kan det gøres ved luftbukning, delvis luftbukning og/eller prægebukning. Benytter man sig af luftbukning, som også kaldes trepunktsbukning, så er det kun stemplet der har fuldkommen kontakt med emnet, der kun ”hviler” på dele af formen. Ved prægningsbukning er der fuldkommen kontakt mellem stempel og emnet og mellem emnet og formen, således at emnet får den samme facon som formen. Denne bukning er som regel den mest benyttede, da den kan lave de mest komplicerede bukninger. 

Delvis luftbukning er en mellemting imellem luftbukning og prægningsbukning, hvor emnet har fuld kontakt med formen på dets ene side. Det kan fx være en U-, V- eller L-form.

Vi foretager indimellem også andre bukketyper som fx valsebukning, hvor vi skaber en cylinder- eller kegleformet flade.

Før bukkebearbejdningen påbegyndes skal der selvfølgelig tages hensyn til emnets bøje- og tilbagefjedringsevne, som fx ved at bruge et gummiunderlag som matrice eller ved at overbukke emnet for at frembringe den ønskede slutform.

Emner der er overfladebehandlet (LINK) på undersiden, kan også bukkes.

 

Kontakt os